
Neden Profesyonel Yönetim?
Yerel Profesyonel Tavsiyeler
Kabul etmek gerekir ki yöneticilik zor, hatta kimsenin istemediği bir iş haline gelmiş durumda. Yapılamayan aidat tahsilatları veya arızalanan bir asansör ile başlayan dertlerin, komşuların birbirileriyle anlaşamaz hale gelmesiyle sonuçlanması günümüzde sıkça karşılaştığımız durumlar.
Profesyonel yönetimimiz aidat toplamada %100 başarı, yönetim süreçlerinin hukuki yönetmeliklere tam uyumlu şekilde yürütülmesi, iş sağlığı ve yasalarına uygun planlama, hukuki sorunlarda anında müdahale, temizlik ve hijyen konusunda profesyonel ekip ve yüksek disiplin, teknik sorunlara en hızlı çözümün sağlanması gibi avantajları ve fazlasını siz değerli müşterilerine sunmaktadır.
Nasıl Başlarım?
Profesyonel yönetime geçiş oldukça kolay. Öncelikle sizinle bir toplantı yapıyoruz, hizmetlerimizi anlatıyoruz. Kat malikleri arasında en az %51 çoğunluğun sağlanmasıyla birlikte artık bina profesyonel apartman yönetimine devredilebilir.
İmzaların atılmasının ardından öncelikle binanın detaylı analizi yapılır, tesis envanteri çıkarılır, eksik ve iyileştirme öneri raporları sunulur. Gelir-gider kalemlerini gösteren raporlar ile borç-alacak çizelgeleri hazırlanır. Temizlik ve güvenlik hizmetleri için istekleriniz doğrultusunda gerekli planlamalar yapılır ve işe konulur.
SIKÇA SORULAN SORULAR
KAT MALİKLERİ KİME DENİR ?
Kat Mülkiyeti Kanununa göre; bağımsız bölümler (daireler) üzerinde kurulan mülkiyet hakkına (tapuya) sahip olan kişiye kat maliki denir. Bu sebeple kiracılar kat maliki olamıyor.
TESİS YÖNETİMİ NEDİR?
Belirli bir yer üzerinde bulanan yapılara tesis denir. Tesisler; apartman, site, rezidans, toplu yapı, AVM, plaza, hotel, hastahane, okul, fabrika vb. farklı amaç ve kullanım için yapılmış, farklı mimari yapılar olabilir. Kısacası insanların yaşadığı veya çalıştığı tüm mekânlara "tesis" denir. Tesis Yönetimi, yapıların yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan tüm faaliyetleri kapsayan bir sektördür. Türkiye’de Profesyonel Tesis Yönetimi, 1990’lı yıllarda yapılan yüksek binalarla (plazalarla) başlamıştır. Ülkemizde toplu yapı projelerine geçiş (kentsel dönüşüm) süreci yaşanmaktadır. Dolayısı ile profesyonel tesis yönetimi (facility management), ülkemizin refah düzeyinin artmasıyla beraber her geçen gün daha da önem kazanacaktır.
PROFESYONEL SİTE / APARTMAN YÖNETİMİNİN KAT MALİKLERİNE FAYDASI NEDİR?
Yönetim Planı, tüm kat maliklerinin bağlayan bir sözleşme niteliğindedir. Bu ve bunun gibi tüm kat maliklerini ilgilendiren belgelerin oluşturulmasında başta “Kat Mülkiyeti Kanunu” olmak üzere diğer ilişkili kanunlar temel alınarak hazırlanmalıdır. Ayrıca düzenli aidat toplama işlemi ile hem komşuluk ilişkileriniz bozulmamış olur hem de düzenli ödemenizin karşılığı olan hizmeti alabilirsiniz. Olağan ve olağanüstü Genel Kurul toplantılarınız yasal bir çerçevede olmalıdır. Profesyonel Yönetim sizlere bu konularda destek verirken kullandığı internet teknolojileri ile de gelir/gider, ödemeler gibi işlemlerde saydamlık sağlamaktadır. Ayrıca; site içi çalışanların İş Kanunu ile ilgili sorunlarıyla ilgilenmenize ve SGK işlemlerini takibinize gerek kalmayarak; olası yasal bir süreçte, Profesyonel Yönetim sayesinde hukuki destek alabilirsiniz.
OTURMADIĞIM DAİRE İÇİN AİDAT ÖDEMEK ZORUNDA MIYIM?
Dairenin maliki olduğunuz müddetçe otursanız da oturmasanız da giderlere iştirak etmek zorundasınız. Ödemelerinizi yapmadığınız takdirde, yönetici aleyhinizde icra takibi yapabilir, mal varlığınıza haciz koyabilir. Yönetici bunun yanında, sizden aylık yüzde 10 gibi yüksek bir faiz talep edebilir. Yöneticinin yapacağı muamelelere karşı sizin savunulacak pek bir hakkınız olmayacaktır ve sonuçta borcunuzu faizi, icra masrafı ve avukat ücreti ile birlikte ödemek zorunda kalırsınız. İşte bu nedenlerle, ortak giderlerden hissenize düşen payı ödemenizde yarar var.
AİDATINI ÖDEMEYEN DAİRE İÇİN NE YAPILIR? AİDAT ÖDEMEK ZORUNLU MU?
Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesine göre; binadaki herkes ortak giderlere katılmakla yükümlüdür. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, ödemede geciktiği günler için aylık gecikme tazminatı öder. Devamında aidatını ödemeyen dairenin sahibi aidatını ödemeyerek diğer kat maliklerinin haklarını çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse dairesi satılabilir. Ancak haklarınızı korumak için toplantı ve tutanaklarınızın düzenli ve zamanında yapılmış olması gerekir.
KAT MÜLKİYETİ İLE KAT İRTİFAKI ARASINDA NE FARK VARDIR?
-
Kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapıda kurulabilir.
-
Kat irtifakı yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir binanın bölümleri üzerinde kurulur.
-
Kat mülkiyeti bağımsız olarak alınır ve satılabilir.
-
Kat irtifakı ancak arsa paylarının satılması ile el değiştirir.
-
Kat mülkiyeti tapuda bağımsız bir sayfaya tescil edilir. Malikler arasındaki ilişkileri belirleyici bir akid niteliğinde yönetim planına sahiptir.
-
Kat irtifakı tescili genel kütükteki sayfaya genel hükümlere göre yapılır.
SİTEMİZDE DAİRELERİN BÜYÜKLÜKLERİ FARKLI VE ÜYELERİN AİDATLARI DEĞİŞİYOR, NEDEN?
KMK md. 20’ye göre: “Kat maliklerinden herhangi biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
BOŞ OLAN KAPICI DAİRESİ KİRAYA VERİLEBİLİR Mİ?
Kapıcı dairesi ortak alandır. Dolayısı ile tüm kat malikleri söz sahibidir. Bu gibi bölümlerle ilgili bir tasarruf yapılacaksa oy çokluğu yeterli değildir; oy birliği gerekir. Bu şekilde oy birliği sağlanıyorsa kiraya verilebilir.
EVİNİZE SU, NEM, RUTUBET GELMESİ DURUMUNDA NE YAPIYORUZ?
Yönetim aranarak durum bildirilir. Yönetim tarafından derhal konu ile ilgilenilir. Sorunun ortak alandan mı yoksa başka bir daireden mi geldiği tespit edilir. Ortak alandan ise yönetim tarafından, başka bir komşudan ise o kişi tarafından sorunun giderilmesi sağlanır.
YÖNETİM PLANI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
Yönetim Planını değiştirmek ya da değişiklik yapabilmek için “bütün” kat maliklerinin beşte dördünün rızası olması gerekmektedir.
GİRİŞ KATINDA OTURANLAR ASANSÖR GİDERLERİNE KATILMAK ZORUNDA MIDIR?
Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi binalarda ortak yerleri kullanmamaktan dolayı bunların masrafına iştirakten kaçınılamaz. Ancak bunun aksine hükümler yönetim planına konabilir ve böyle bir hüküm de geçerlidir. Çoğunlukla uygulamada gördüğümüz, bu tür bağımsız kat maliklerinin asansör giderlerinden muaf tutulduğudur. Eğer yönetim planında böyle bir madde yoksa, konuyu bağımsız bölüm malikleri toplantısında gündeme getirerek, yönetim planı değişikliği talep edebilirsiniz. Bu toplantıda adil bir karar alınmazsa, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33. maddesine göre, açıkça adalet kurallarına aykırı durumun değiştirilmesi ve adil bir hale getirilmesi için, bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurabilir, yönetim planındaki hükmün değiştirilmesini talep edebilirsiniz.
APARTMAN VE SİTELER İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL DURUM PLANI YAPILMALI MI?
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre; her ne ad altında olursa olsun (kapıcı, kaloriferci, bekçi, bahçıvan ) işçi çalıştıran binalarda risk değerlendirmesi ve acil durum planı yapılması, yasanın yürürlük tarihi olan 30.12.2012 tarihinden itibaren zorunludur. Planı olmadığı tespit edilen apartman veya siteye ilk ay için3234 TL; takip eden her ay için 5229 Tl gibi cezalar uygulanmaktadır.
APARTMAN VEYA SİTELER DE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞYERİ HEKİMİ BULUNDURULMALI MI?
Site yönetimi işçi statüsünde eleman çalıştırırsa ya da kapıcı dahi (yani bir kişi) çalıştırıyorsa çalışanı için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmak ya da bu kişilerin yürüteceği hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirmek zorundadır.
YAKIT BEDELİNDE PAY ORANI NEDİR?
Apartman sakinlerinin yakıt bedelini öncelikle apartman yönetim planından tetkik etmeleri gerekir. Yönetim planında yakıt giderinin ne şekilde ortaklar arasında paylaştırılacağı yazılı değilse, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili hükümlerine göre, yakıt giderini arsa payı oranında ödemeniz gerekecektir. Bu taktirde de dairenizin arsa payını öğrenmeniz gerekir. Bunu da ya yönetim planından, ya da daireyi size kiralayan ev sahibinizin tapu senedinden öğrenebilirsiniz.